Google Humminbird algorithm

Новият алгоритъм на Google – „Колибри“

Новият алгоритъм на Гугъл ?Колибри“ се отнася за заявките, не само за SEO

Промени в начина, по който търсачката обработва въпросите като заявки показват евоюцията на Гугъл в система тип: Изкуствен Интелект (ИТ) с натурален език

HTML програмистите винаги се паникьосват, когато чуят за промени в алгоритмите на търсене на Google. Не е чудно на никой, че имаше голяма доза гняв, когато Гугъл заяви в четвъртък, че тихомълколм са пуснали нов алгоритъм с кодовото име ?Колибри“. Въпреки оскъдната информация от Гугъл за точните технически спецификации на Колибри, TeхКрънч отбелязаха, че най-важният елемент от промените се състои в това как заявките за търсене се обработват. Вместо досегашното търсене дума по дума по морфологичен разбор, новият алгоритъм е настроен да търси по морфологичен разбор, въпроси поставени от юзърите след, което организира резултатите, които се появяват първи по отношение на най-ценните отговори на тези въпроси. Фразировката на нещо под формата на въпрос, очевидно показва отношение към страниците тип ?въпроси и отговори“ – не само към страници тип Стакексчейндж, Куора или страниците с отговори на Яху, а и на страници където е споменат въпросът на видно място, а под него се намират отговорите му. Търсене съставляващо от една или две ключови думи, все още показва резултати с обща информация, докато търсене с три или четири думи ще даде резултати от тип ?какво ще стане ако“ (what if) или ?как да“ (how to).

Заради пускането на промените без предупреждение лесно може да проверите дали ранка на вашият собствен сайт е засегнат от Колибри, просто си проверете резултатите за последната една-две седмици. Гугъл изчислява, че около 90 % от търсенията вече са засегнати от новият алгоритъм.

Досега, ефектите от новият алгоритъм не могат да се сравняват с ?Панда“ оптимизацията на Гугъл през февруари 2011. ?Панда“ беше създадена да наказва страници с атрибути близки до тези на т.нар. ?ферми за линкове“ или други сайтове с ниско качество: злоупотребяването с ключови думи, многократно повтарящото се съдържание в един и същ домейн, многбройните линкове на една страница, водещи към същите страници и т.н. И докато ?Панда“ прати много джънк сайтове още по-надолу в ранкинга на Гугъл, принуди и много легитимни собственици на сайтове да пренастроят голяма част от съдържанието си.

Най-основното относно ?Колибри“ е начинът, по който отразява продължаващият се процес на промяна в нуждите на хората относно интернет търсачкие. Търсенията по ключови думи остават на заден план и дават път на по-дълги и сложни търсения, които, поне част от тях, се основават на гласовото търсене. Колкото повече Гугъл позволява такъв тип търсения, толкова повече хората очакват резултатите да са полезни и цялостни, което предполага, че промените в тази насока ще са почти сигурни в бъдеще.

Основните проекти на Гугъл ?скънкуъркс“, на този етап, изглежда са насочени към обработването на данните с натурален език от един или друг вид. Те използват данните събрани от мрежата като цяло, за да подпомогнат езиковият превод; с Колибри те могат могат да използват ?клик тру“ поведението за резултати върнати в резултат от въпроси, за да модернизират Гугъл още повече в система тип ИТ, което знае поне толкова, ако не и повече от нас относно истинският свят.

Важно е да се отбележи как Гугъл запазва цялата информация за себе си. Фактът, че Гугъл беше пестелив относно вътрешните датайли на промените, които дойдоха с Колибри, не би трябвало да изненадва никого. Бизнес моделът на Гугъл винаги е бил насочен към превръщането на резултатите от търсенията в пари и стркитният контрол при обработването им, класирането им и представянето им – всичко това подпомага борбата с истинската конкуренция.

Новият алгоритъм на Google – „Колибри“
5 (100%) 1 vote

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] за търсещи машини. Семинарът ?Новите SEO правила: Ъпдейт Колибри” ще ви запознае с най-актуалните изменения в SEO […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *