А сега, накъде? Оцеляване на бизнеса и търсене на възможности за растеж в условията на световна пандемия – Част 1

В идеалния случай пристъпването към голяма промяна в бизнеса ни настъпва в подходящ момент и след внимателно планиране. 2020г. и световната пандемия на COVID-19 ясно ни показа, че трябва да сме подготвени за голяма промяна по всяко време… буквално.

Няма съмнение, че изводите от случващото се ще ни помогнат да сме по-подготвени за бърза реакция в бъдеще ако възникнат драматични обстоятелства, но най-важният въпрос в сегашно време е, как да се справим тази година с поддържане на бизнеса и търсене на възможности за растеж и развитие.

Интернет и дигиталният свят дават възможност за използване на нови начини за адаптиране на бизнеси от различни сфери в условията на извънредна ситуация и дори прилагане на промените като част от план за развитие в бъдеще.

Как да използваме потенциала на онлайн платформите и дигиталното пространство за нуждите на бизнеса?

Ако сте обмисляли да задълбочите онлайн присъствието на бранда си, сега е отличен момент да се фокусирате над тази идея. Съветите по-долу са подходящи за фирми, които вече присъстват на дигиталната арена, но търсят идеи за разрастване на популярността си. В част 2 на тази статия ще предложим и съвети за бизнеси, които тепърва изграждат бранда си онлайн.

  • Подобрете дизайна и функционалността на фирмения сайт. Сега е моментът да тествате скоростта на сайта, да освежите съдържанието, да добавите полезна информация и др. Осигурили ли сте разнообразие от канали за комуникация с бъдещите ви клиенти? Интегрирайте чат функция за директна връзка с посетителите, за да реагирате веднага при възникнал въпрос.
  • Често публикуване в социалните мрежи – отделете време върху създаването и публикуването на съдържание в социалните мрежи ежедневно. Тук е моментът да наблегнете на качество и креативност. Публикувайте видеа, снимки и истории от ?кухнята“ на бизнеса ви, за да грабнете интереса на посетителите.
  • Бъдете полезни и интересни – добавете блог в сайта на фирмата. Ако бизнесът ви позволява, създайте електронни книги, видео уроци, уебинари, подкасти.
  • Жива връзка с бъдещите ви клиенти – организирайте срещи ?на живо“ в онлайн платформите за възможност за директно общуване с феновете на бранда.
  • Интервюта с различни личности, които имат опит във вашия бранш за техните впечатления, препоръки, интересни истории.
  • Маркетинг стратегии, които ще привлекат вниманието на бъдещите ви клиенти – предложете специални пакети услуги или продукти, допълнителни услуги, които досега не сте предлагали, като доставка по домовете, промоции, игри, разпродажби.
  • Обучения за придобиване и подобряване на уменията и знанията нужни за развитие на бизнеса ви. В моменти, в които работата не е толкова интензивна колкото преди отделете време за завършване на онлайн курсове и програми свързани с бранда ви. Нови и поддържащи обучения на персонала също ще подобрят цялостната работа на фирмата и ще поддържат фокуса и дисциплината на всички участващи.

Във втора част на тази статия ще ви дадем идеи как да трансформирате бизнеса си онлайн – цялостно или частично и какви стъпки ще ви помогнат за изграждане на онлайн присъствието на бранда ви.

 

Оцени публикацията

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *