На първо място в Google. SEO оптимизация на онлайн магазини

Високо класиране в търсачките е равно на повече клиенти и продажби. Не е съвсем така.

На първо място в Google. SEO оптимизация на онлайн магазини.. Всеки иска да знае как става, колко струва, колко време отнема.. Да, това са разумните и практични въпроси. Всички те имат за цел да добавят яснота в това как сайтът да е по-популярен, да се класира по-добре и да е по-посещаван.

Бързината и ефективността на уебсайтовете не са достатъчни за достигане до водещите позиции при търсенето в Google. Малко са сайтовете и бизнесите, които могат да се похвалят с добро класиране и също толкова добро търговско измерение на това класиране, постигнато от само себе си. В същото време връзката между трафик и продажби може на пръв поглед да изглежда сигурна, но това съвсем не е така. Тук се намесва оптимизацията на сайтовете, която обхваща микс от фактори и предизвикателства с няколко взаимосвързани цели: да се влияе върху тези величини, да се подобри тяхното количествено и качествено равнище, да се влияе на корелацията между двете и като цяло – да се постигне по-голяма полезност за единица разход. Оптимизацията на онлайн магазини е комплексен и продължителен процес, включващ работа по няколко основни направления. Ще се спрем накратко на най-важните от тях.

Думи, думи, думи

Паяците на търсачките сканират страниците от различните сайтове и магазини, анализират ги, съхраняват ги, класифицират ги по ключови думи, по тематика и категория и със сложни алгоритми за качество и оценка ги подреждат по релевантност спрямо търсенето на потребителя. Обикновено ключовите думи съответстват на това, което потребителите пишат в търсачката, например “обувки от естествена кожа” или “смартфон с издръжлива батерия”. Все по-често се използват т.нар. long-tail keywords или фрази, например “как да направим сладкиш с ябълки” или “евтини самолетни билети за Коледа”.

 

Ключовите думи постоянно се менят. Най-използваните инструменти за търсене на нови думи и фрази и наблюдаване на тенденциите са Google подсказките, Google Search Console, Google Ads, Google Trends, а също и платени услуги като SEMrush, Serpstat и Ahrefs където виждате в сравнително кратко време промените в класирането и как сайтовете се конкурират и класират за различните ключови думи или фрази.

 

SEO копирайтингът се отнася до текстовото съдържание на сайта. За целта е необходим баланс в съдържанието, защото прекаленото насищане на ключови думи има обратен ефект.? Заглавията и описанията на страниците също трябва да се оптимизират, както смислово да отговарят на търсенето, така и да не надвишават максимално допустимият брой символи, за да се визуализират правилно и примамливо в резултатите от търсенето в Google.

 

Същото важи за снимките и другите графични елементи. Мета описанието им е задължително, за да може търсачката да “види”, тоест да прочете съдържанието им. Много потребители търсят продукти първо в Google Images, тоест визуално избират какво да купят. Затова преименувайте мултимедийните файлове, например – “Кожен калъф за iPad”, а не “Product73”.

Сигурност, скорост и ценност

Сигурността е един от най-важните критерии за класиране на сайтовете в Google. На първо място тук е защитената връзка чрез инсталация на сертификат за сигурност (SSL), който криптира информацията между потребителя и сървъра. Инсталацията е еднократна и защитава всички бъдещи страници, които добавяте. Адресът на тези сайтове започва с https*. Google ще даде по-висока оценка, ако вашият сайт генерира кратки и съдържателни URL адреси, без “опашка” от нелогични и излишни символи.

 

Друг важен фактор е скоростта на зареждане на сайта, която зависи от програмния код, дизайна, наличието на големи видеоклипове и други. Това е пряко свързано и с мобилната съвместимост и удобството за работа със сайта на всякакви устройства. Колкото по-бързо се зареди важното и търсено от потребителя съдържание и колкото по-лесно е да се ориентира той в сайта ви, толкова по-голям шанс имате страницата да не бъде затворена.

 

Връзките към сайта – известни под названието linkbuilding, или по-просто казано за незапознатите, поставянето на линкове от други сайтове към вашия, било то по естествен или подпомогнат начин, говори на търсачките за ценността на сайта, за неговата полезност и информативност, те могат да увеличат стойността в очите на търсачките и от там ранкинга на вашия сайт. Но… внимавайте и не правете това у дома ? за предпочитане е, това не бъдат случайни страници, а сигурни и с добър рейтинг сред потребителите и търсачките сайтове и информационни източници: официални адреси на институции, утвърдени компании, авторитетни медии и други.

 

SEO оптимизацията на онлайн магазини не е лесна работа и не е от нещата за които бихте разчитали на късмета си и на благоразположението на търсачките. Тя се базира на задълбочени познания и си има своите добри практики, тенденции, динамични и технологични аспекти, чрез които SEO оптимизаторите успяват да влияят положително на трафика към сайта. Но само със SEO оптимизация не става. За да сработи максимата, че колкото повече трафик, толкова повече клиенти и продажби ще има, трябва да се вземат под внимание и много други фактори и показатели, които биха довели и повлияли за успешното генериране на всяка една продажба или взаимодействие на потребителите със сайта. Качествената оптимизация на сайт е и времеемко и трудоемко усилие, а както се досещате, това усилие не е еднократно, а постоянно и надграждащо се. Интернет търговията става все по-конкурентна, все повече хората пазаруват и се информират онлайн. И пазарът и потребителите и нуждите им постоянно се променят и развиват и който иска да расте трябва да се адаптира и да прави същото.

Оцени публикацията

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *