маркетинг и реклама

Скрити маркетингови съвети и трикове за онлайн магазини

Днес почти всеки продава нещо чрез интернет. Модерният свят би бил загубен без онлайн маркетинг. Фактът, че самите вие четете този материал в момента вече означава, че сте готови да участвате в електронната търговия. Без съмнение информацията, която ще споделим ще ви е от полза.

Всеки ден се сблъскваме със стотици скрити трикове за онлайн маркетинг без дори да ги забелязваме. Те са част от нашия живот, така че защо да не извлечем полза от тях?

Вашият уебсайт е предназначен за определени групи от потребители. Добрата новина е, че всички хора, без значение от тяхната интелигентност и образованост реагират по подобен начин в психологически аспект. Психологията на продаване се отнася за всеки човек от всяка националност и вие трябва да усъвършенствате уменията си в търговията, за да постигнете добри резултати в онлайн маркетинга.

Кои са най-често използваните съвети за електронна търговия, които може да приложите онлайн магазина си?

  1. Емоционално въздействие – практиката на емоционалният маркетинг се състои в това да накарате целевата група на вашия уебсайт да се обвърже на емоционално ниво с продуктите или услугите, които продавате. Накарайте хората да почувстват нещо. Това е сред най-трудните, но ефективни фактори за продажби. Хуморът като емоционално въздействие успешно се използва в електронната търговия. С него се създава позитивна нагласа към вашите продукти или услуги. Чрез хуморът може да предадете послание по лесен и разбираем начин. Характеристики на продуктите, препоръки за употреба и различни елементи на продуктите, почти всичко може да се представи със средствата на хумора. Има много начини, с които да убедите хората да купуват продуктите ви. Ако искате да предизвикате голямо желание в тях, трябва да влияете върху емоциите.
  2. Теорията на цветовете – въздействието на цветовете е сред най-популярните елементи на маркетинговата стратегия за електронна търговия. Цветовете наистина могат да спомогнат за повишаване на продажбите на вашия уебсайт. Цветовете представят онлайн магазинът ви така както вие изразявате себе си с дрехи и грим. Комбинациите от цветове и нюанси могат да се използват за средство за изразяване. Според проведени проучвания някои цветове предизвикват конкретна асоциация, особено прилагани в контекст и в комбинация с нещо друго. На подсъзнателно ниво човек прави връзка между определени цветове и емоции. Всеки, цвят използван в уебсайтът ви има значение, от фона, който ще изберете, до цветовете на шрифта и съдържанието. Няколко примера за цветове и въздействието им.

Черно – е абсолютно НЕ за продажбите. Разбира се, има и изключения, но като цяло е желателно да отбягвате прекомерната употреба на черно в уебсайта.

Бяло – подходящ цвят за основен фон на уебсайта, както и за по-изчистени дизайни. Препоръчва се да не се прекалявате с бялото, за да не създадете твърде блед онлайн магазин.

Синьо – е сред най-ефективните цветове за продажби. Той е цветът, който печели доверието на клиентите. Подходящ е за реклами, банки и уебсайтове за медицински продукти и услуги.

Червено – цветът се асоциира с риск и опасност. Успешно се използва за привличане на внимание.

Зелено – интерес цвят, който за много от нас се свързва с късмет. Успешно се прилага в уебсайтове за здравословен начин на живот, храни и свързани с природата и околната среда.

Оранжево – цветът, който се свързва със семейство и празници. Прилагайте го в комбинация с кафяво и златисто, за да създадете по-приветливо и празнично настроение.

3. Факторът ?9” – друг силен инструмент в електронната търговия е използването на подходът ?нечетно-четно” във формирането на цената. Методът са базира на факта, че дадени цени са по-атрактивни за купувачите. Например, цени с нечетни числа (малко по-ниски от закръглено число), като 69.95 лева вместо 70 лева. Цени завършващи на 95, 97 или 99 понякога се наричат омагьосващи цени, заради ефектът, който имат върху купувачите. Отстъпки от 10% до 75% винаги са успешни с клиентите. Купувачите харесват идеята, че с предложената оферта могат да спестят пари. Подходът ?До Х% намаление” е много успешен.

4. Съдържанието е цар – колкото повече разказвате на вашите посетители, толкова повече те ще ви харесват. Днес голяма част от онлайн магазините пренебрегват предимствата, които се постигат с оригиналното и креативно представено съдържание. Около 95% от посетителите, които за първите път се озовават в онлайн магазина ви няма да купят нищо. Първо, трябва да почувстват, че могат да ви се доверят. Интригуващото и оригинално съдържание ще спомогне да се завърнат в уеб магазина, този път с идеята да пазаруват. Големият обем на ценно съдържание спомага за развитието на магазина, но само ако го осъвременявате сравнително често. Колкото по-поддържан е вашият уеб магазин със ?свежо” оригинално съдържание, толкова по-благосклонни ще бъдат бъдещите ви клиенти, както и търсещите машини.

5. Социално въздействие – един от начините, с които може да убедите посетителите да се регистрират в сайта ви е като ги убедите, че техните приятели и хиляди други хора вече са го направили. Ефектът е лавинообразен. Потребителите винаги се влияят един от друг при решение за покупка. Днес възможностите за комуникация, като социалните мрежи, микро блогинг платформи, локални мрежи и приложения за мобилни телефони подсилват въздействието което клиентите оказват едни на други. Ефектът от социалното въздействие е по-бърз, по-директен и по-значим от всякога. Възползвайте се по най-добрият начин от него.

6. Обичайте, това което правите – Може да изберете най-подходящата гама от цветове за вашият онлайн магазин, да формирате най-атрактивните цени или да запълните уеб сайта с тонове свежо оригинално съдържание, но ако не вярвате в успеха в това, което правите, просто няма да проработи. Заемете се с бизнес, който харесвате и дори обичате и печалбата ще дойде преди да усетите. Когато развивате бизнес който обичате имате много голям шанс за успех, защото ще влагате цялата си енергия и страст в работата си. Създаването и развиването на онлайн магазин не изисква огромни инвестиции. Съществуват редица безплатни източници на съвети, препоръки и трикове, които може да прилагате в онлайн маркетинга и да постигнете завидни резултати. Започнете с малки промени и винаги се старайте да осъвременявате дизайна, облика и услугите в онлайн магазина спрямо очакванията на вашите посетители и бъдещи клиенти. Изградете цялостна концепция и идея не само за конкретният онлайн магазин, но и за вашият бранд спрямо плановете ви за дългосрочно развитие. Намирайте начини да общувате с посетителите и клиентите си възможно най-често, за да изградите връзка на доверие и да спечелите лоялни клиенти. Бъдете в крак с новостите, не се страхувайте да приемате предизвикателства и не забравяйте да се информирате за последните подобрения в конкурентните онлайн магазини.